Toelichting door Sofie van Laer (ergotherapeute & arbeidscoördinator)
Na een hersenletsel kunnen mensen heel uiteenlopende klachten en beperkingen ervaren. Het is zowel voor hen als voor hun werkgever vaak heel erg zoeken op welke manier ze terug aan het werk kunnen gaan. Om onze revalidanten en hun werkgevers hierin te ondersteunen hebben we de mogelijkheid om een arbeidsrevalidatietraject op te starten.
Als de revalidant nog werk heeft en ook de wens heeft om hier naar terug te keren, dan gaan we al vroeg in revalidatie contact opnemen met de werkgever. Zo kunnen we in de mate van het mogelijke al inspelen op hun vragen en bezorgdheden en het contact warm houden. Vanuit het revalidatiecentrum kunnen we de werkgever informeren over het ‘kunnen’ van hun werknemer, tips meegeven over ‘omgaan met’, informatie geven over tewerkstellingsondersteunende maatregelen, enz. Maar ook wij als therapeuten halen belangrijke informatie uit deze gesprekken: Hoe functioneerde de werknemer voordien in het bedrijf? Welke taken moet hij opnieuw kunnen uitvoeren?
Daarna wordt er op basis van het ‘kunnen’ en ‘wat ze moeten kunnen’ bekeken waar we binnen de revalidatie aan werken. In het geval van Lut uit de getuigenis betekende dit genoeg kracht hebben om kindjes te kunnen tillen, voldoende aandacht hebben om hen goed in het oog te kunnen houden en tijdig te reageren, met een goede intonatie kinderboekjes kunnen voorlezen…
Eens er tijdens de revalidatie voldoende vooruitgang geboekt is, worden er verdere stappen gezet richting werkhervatting. In heel veel gevallen betekent dit halve werkdagen en een beperkt aantal werkdagen in combinatie met een aangepast takenpakket. We bieden ook de mogelijkheid om dit te doen via een onbetaalde stage. Zo kan de revalidant nog tijdelijk op ziekte-uitkering blijven staan en behouden ze deze buffer voor als het toch niet zou lukken. Voor de werkgever is de werknemer op dat moment een ‘extra’ werkkracht, waardoor er meer ruimte ontstaat om taken (opnieuw) uit te proberen.
In tussentijd blijft de revalidatie verder lopen, waardoor we goed kunnen opvolgen hoe het werken verloopt. Na een aantal weken zitten we opnieuw samen met de werkgever om te bekijken of het uitgestippeld traject goed is, en passen we dit indien nodig aan.
Heel vaak gaan onze revalidanten blijvend deeltijds werken. Dit komt omdat er na een hersenletsel vaak sprake is van pathologische vermoeidheid. Regelmatig pauzes nemen en aangepaste werkuren en -dagen kunnen helpen. Het is uiteindelijk belangrijk dat de revalidant een goed evenwicht vindt tussen leven (gezin, huishouden, ontspanning…) en werk. Als blijkt dat het opnemen van de oude job niet meer kan, bekijken we samen wat de andere opties zijn. Er kan dan bekeken worden of een andere job in hetzelfde bedrijf wel mogelijk is. Als dit niet kan, of afhankelijk van de interesse van de revalidant, gaan we terug breder kijken naar de arbeidsmarkt. Hierin speelt onze samenwerking met GTB (Gespecialiseerde Trajectbegeleiding) een cruciale rol. Elke maand hebben we een arbeidsoverleg waarbij ook iemand van GTB aanwezig is. Dit geeft ons de kans om informatie uit te wisselen, elkaar tips te geven en samen trajecten vorm te geven. Deze trajecten kunnen bestaan uit werkvloertoetsingen, stages, opleidingen, sollicitatietrainingen… GTB heeft ook een nauwe samenwerking met de VDAB en andere diensten zoals de gespecialiseerde opleidingscentra (GOB). In de eerste plaats wordt er door GTB gezocht naar betaald werk, maar indien blijkt dat dit niet kan wordt er gekeken naar een passend alternatief zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.