Toelichting door Joke Ceusters (begeleidster)
Wanneer mensen na een hersenletsel bij ons komen revalideren, gaat er in de eerste plaats een gespecialiseerd team van therapeuten met hen aan de slag. Mensen worden uitvoerig getest, specifieke oefeningen worden aangeboden en ook heel wat therapeutische gesprekken komen aan bod. Alles wordt in het werk gesteld om zo veel mogelijk vooruitgang te boeken. Voor de revalidant is het vaak een welkome afwisseling om naast al deze oefeningen, veelal met pen en papier, ook activiteiten te kunnen ondernemen.
Een mogelijkheid die we in het revalidatiecentrum aanbieden, is om af en toe deel te nemen aan Therapie-Overkoepelende Groepsactiviteiten (TOG). Dit zijn praktische groepsactiviteiten waarin doelen vanuit verschillende therapiegebieden vervat zitten. Een vertaling dus naar de dagelijkse realiteit, maar wel één met extra uitdagingen. De activiteiten worden afgestemd op een selectie van revalidatiedoelen. Een voorwaarde voor deelname is dan ook om zinvol rond één of meerdere van deze doelen te kunnen werken. Zo vormen ze een mooie aanvulling op het vaste aanbod van therapieën.
Een voorbeeldje kan dit misschien verduidelijken. Binnen de therapieën neuro, logo en kine wordt er gewerkt aan aandacht, geheugen, taalvaardigheid en motoriek. Al die vaardigheden zijn vaak juist in combinatie belangrijk wanneer je activiteiten gaat ondernemen. Je kan bv geen wandeling in groep maken wanneer je hersenen niet in staat zijn om verschillende taken als stappen, spreken, luisteren enz. samen te combineren. Daarnaast is er ook altijd de mogelijkheid om te werken aan sociale vaardigheden. Elkaar laten uitspreken, je beurt afwachten, gepast taalgebruik, … dingen die onmisbaar zijn in een normaal sociaal leven.
Als extra bonus is er naast alle voorgaande zaken nóg een aspect dat meespeelt nl. samen iets doen, en dit in een heel andere sfeer en kader dan gewoonlijk binnen de revalidatie. Samen in groep iets doen is vaak moeilijk (enkel en alleen al door de hoeveelheid aanwezige prikkels), maar het heeft ook een grote meerwaarde, namelijk de mogelijkheid om elkaar op een andere manier te leren kennen of beter te leren kennen. Elke revalidant stapt hier binnen met zijn eigen specifieke moeilijkheden en onzekerheden door wat hij/zij heeft meegemaakt. Samen dingen ondernemen (die voor ieder o.w.v. verscheidene redenen moeilijk zijn), kan een gevoel van verbondenheid scheppen. Ook dat is zeker van belang.
Binnen een grote en diverse groep mensen heeft niet iedereen dezelfde interesses. Ook ziet niet iedereen het zitten of kan het aan om in groep iets extra te doen. Toch probeer ik ernaar te streven telkens activiteiten uit te zoeken waarmee ik een breed publiek kan aanspreken, al mag de groep ook niet té groot zijn o.w.v. de praktische haalbaarheid. We ondernamen reeds een wandeling doorheen natuurgebied, volgden een yoga en relaxatiesessie, maakten feestelijke hapjes tegen kerst en werkten creatief rond het paasthema. Er zijn talloze mogelijkheden.
Onze revalidanten kunnen telkens kiezen of ze graag willen deelnemen of niet. Er wordt gekaderd aan welke revalidatiedoelen mensen binnen de activiteit kunnen werken (dit is voor iedereen anders) en daarna is de keuze aan hen. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers gemotiveerd zijn en dat zorgt uiteraard voor een aangename sfeer. Het is super intensief voor iedereen (zowel naar voorbereiding als naar uitvoering) maar ook altijd heel fijn, aangezien het veel voldoening schenkt.